Защо за SEO не трябва да се заплаща

В последно време се появиха много SEO-специалисти, които освен че предлагат съмнително качество на „услугата“, вършат тази дейност срещу заплащане. Ето защо реших да изложа няколко аргумента – защо (според мен) SEO-услугата не трябва да бъде платена.

SEO Myths

Но първо нека обясним какво е SEO.
Терминът SEO е съкращение от Search Engine Optimization (Оптимизация за търсачки). Казано по-разширено – процес за подобряване на обема и качеството на трафика идващ от търсачките към вашия уеб-сайт. Целта при SEO е сайтът да бъде колкото се може по-напред в резултатите при търсене, като това от своя страна ще привлече повече посетители.
Дотук добре. След като знаем какво е Оптимизация, трябва да отговорим на въпроса – кой задава правилата, по които се извършва класирането на резултатите в търсачките? Отговорът е съвсем обикновен и логичен – самите търсачки. Тоест, за да разберем как (и дали) да оптимизираме сайта си, ние трябва да се запознаем с практиката и правилата на търсещите машини. А това е описано в… (не, не е в тайна книга, която само SEO-специалистите четат) начинът на работа на определена търсачка е описан в нейния сайт. Е, след като тази информация е публична, трябва ли да платя на някого, който да я прочете вместо мен?

Разбира се, в днешно време човек не може да изчете всичко по всички проблеми. Да предположим, че сте наели SEO-специалист. Той ще си свърши работата, да така е, сигурно ще има добър ефект. Но! Но, както казах по-горе правилата на търсачките се определят от самите търсачки – фирмите, които „стоят“ зад търсачките могат да променят технологията по всяко време. А това би могло да обезсмисли предишната оптимизация и да се наложи ново оптимизиране (и заплащане за услугата). Впрочем това е и уловката на SEO-специалистите – веднъж да ви хванат в този капан и ще плащате за тяхната „услуга“ винаги щом някоя от търсачките реши да промени правилата си на работа.

Какво може да се направи, за да се избегнат тези разходи?
Най-важното – дайте си ясна сметка, че SEO не е самостоятелен процес, а е част от управлението на сайта. Един добър сайт-администратор трябва да познава начините за оптимизация на сайта си. Вътрешният човек винаги знае повече от наетият само за определена дейност.
Друго – дизайнът. Доверете се на уеб-дизайнер, който освен добър художник, да разбира и от спецификата на Интернет. Дизайнът наистина трябва да „хваща окото“ на потребителя, но трябва и да предлага удобен достъп до съдържанието. Колкото е по-добре структурирано съдържанието в сайта, толкова е по-лесен за употреба от потребителите, а и от търсещите ботове.
Накрая, но не по-малко важно – Бъдете информирани! Технологиите се развиват с главоломна скорост, това което ви кажат днес SEO-специалистите утре може да се окаже непригодно за целите на вашия сайт.

10 коментара към "Защо за SEO не трябва да се заплаща"

 1. 13.02.2010 - 13:22 | Връзка

  Така де, и ти можеш да си опечеш вкъщи хляб, но си го купуваш от магазина, нали?

 2. 14.02.2010 - 15:55 | Връзка

  Наистина доста недомислено. 🙂
  Не можеш да накараш един собственик на бизнес да се занимава с неща, за които няма време. Все едно да го накараш да уволни секретарката си..защото и сам може да приема обаждания и да се занимава с коресподенция, офиса и прочие.
  От друга страна пък да наеме човек на който да му плаща за тази работа ще му излезе по-скъпо …. и осигуровки ще му плаща и заплатата ще си върви. 🙂

 3. 15.02.2010 - 13:27 | Връзка

  Всъщност, не е недомислено, а е ужасно типично (за постоянната корпоративна игра на интереси).

 4. Val's Gravatar Val
  15.02.2010 - 14:15 | Връзка

  По – добре да се заплаща за качествена услуга
  Например за един маниашки сайт като този
  Нищо че е флаш
  http://issuu.com/karinandraoul/docs/karinandraoulmag1?viewMode=magazine&mode=embed
  .-= Val´s last blog ..Norton Ghost 15 Boot CD – Спасителят на операционната система =-.

 5. 15.02.2010 - 22:49 | Връзка

  Типично за българина е да е специалист по всичко. Особено сега, с тоя интернет – имаш инфо за каквото се сетиш. Прочиташ няколко статии, което ти е изровило гуглето и ставаш експерт по СЕО, дизайнер, лекар, механик.

 6. 16.02.2010 - 15:44 | Връзка

  Ами то и гугъл започна да предлага оптимизация, направо ги уволнявайте и тях 😀 . И да кажа каква е разликата между човек прочел (назубрил) всичко за сео и същия човек, но вече с 3-4 години опит (имам предвид с много класирани сайтове в най-различни ниши, а не 3 години оптимизирал неговия си сайт): 200-300% разлика в успеваемостта на сайта. Защо толкова много ли?

  Ако сайта в нашия пример има 500 страници и успеваемостта на всяка е около 15 място в гугъл в единия случай и 7-9-о място в другия (при опитния специалист) то посещаемостта на целия сайт отива с над 200% нагоре. Всичко това е проверено неведнъж и не от мен, така че ако желаете – правете си безплатно сео. Просто ще имате по-малка успеваемост.

  И тогава ще си кажете: ами ако сайта ми е малък – 10-20 страници. Да, естествено че тогава нямате смисъл от голяма инвестиция за оптимизацията му.
  .-= 3D Уеб дизайн´s last blog ..Seo тест за класиране със Seo Url =-.

 7. The RooT's Gravatar The RooT
  17.02.2010 - 2:31 | Връзка

  Темата е „леко тъпа“ с извинение.
  Какво значи „Защо за SEO не трябва да се заплаща“ ??? Някой трябва да ти го направи за без пари? Да е включено в цената на изработка на сайт? Да си поръчаш сайт за 400-500 лв. и да се скараш с фирмата която ти го е правила защо на думата „мебели“ не излизаш на първо място в google? ( между другото точно такъв случай имах ).
  Друг е въпроса, че фирмите за СЕО станаха като недвижимите имоти преди кризата – всички продават „директно от строителя“ и всички са „най големите в страната“.
  Както и да е … за непросветените ще се върна в началото на моя коментар ***Темата е „леко тъпа“ с извинение.***
  Но… автора и разбира от СЕО щом е успял да накара 20-30 човека да пишат по нея – ей това е СЕО.
  Така че мечтайте си за безплатно СЕО или гугъл и някоя компания да разработят автоматизирана версия на това. Все едо да сравняваш рекламата на бизнеса си във вестник „АЛО незнам си к’во си “ с една реклама по Ефирна телевизия.

 8. Dido's Gravatar Dido
  28.03.2010 - 1:36 | Връзка

  Никой не кара никого на сила.Големите концерни и световни марки са големи набутватели тогава.Харчат милиони за СЕО.Тъпи са не следвайте техният пример 😉

 9. Времето's Gravatar Времето
  05.10.2010 - 16:52 | Връзка

  Не може да разглеждаш оптимизацията само като донастройка на даден сайт. Има ифпейдж оптимизация, която е доста трудоемка и колкото и да си чел едва ли ще успееш да я направиш сам. Всеки знае принципно как се прави линк-билдинг, но не всеки може да го направи. Дай сега всеки уеб дизайнер да трупа опит в линк билдинг техниките за да не се плаща на оптимизатор.

 10. 20.08.2011 - 14:02 | Връзка

  Според мен тази публикация единствено има за цел да провокира спор и да генерира съдържание в този сайт, с което Юлиян се е справил добре. За съжаление явно не е достатъчно компетентен по темата и не може да управлява спора, за което е взет на подбив.

Вашият коментар