Защо за SEO не трябва да се заплаща

В последно време се появиха много SEO-специалисти, които освен че предлагат съмнително качество на „услугата“, вършат тази дейност срещу заплащане. Ето защо реших да изложа няколко аргумента – защо (според мен) SEO-услугата не трябва да бъде платена.

SEO Myths

Но първо нека обясним какво е SEO.
Терминът SEO е съкращение от Search Engine Optimization (Оптимизация за търсачки). Казано по-разширено – процес за подобряване на обема и качеството на трафика идващ от търсачките към вашия уеб-сайт. Целта при SEO е сайтът да бъде колкото се може по-напред в резултатите при търсене, като това от своя страна ще привлече повече посетители.
Дотук добре. След като знаем какво е Оптимизация, трябва да отговорим на въпроса – кой задава правилата, по които се извършва класирането на резултатите в търсачките? Отговорът е съвсем обикновен и логичен – самите търсачки. Тоест, за да разберем как (и дали) да оптимизираме сайта си, ние трябва да се запознаем с практиката и правилата на търсещите машини. А това е описано в… (не, не е в тайна книга, която само SEO-специалистите четат) начинът на работа на определена търсачка е описан в нейния сайт. Е, след като тази информация е публична, трябва ли да платя на някого, който да я прочете вместо мен?

Разбира се, в днешно време човек не може да изчете всичко по всички проблеми. Да предположим, че сте наели SEO-специалист. Той ще си свърши работата, да така е, сигурно ще има добър ефект. Но! Но, както казах по-горе правилата на търсачките се определят от самите търсачки – фирмите, които „стоят“ зад търсачките могат да променят технологията по всяко време. А това би могло да обезсмисли предишната оптимизация и да се наложи ново оптимизиране (и заплащане за услугата). Впрочем това е и уловката на SEO-специалистите – веднъж да ви хванат в този капан и ще плащате за тяхната „услуга“ винаги щом някоя от търсачките реши да промени правилата си на работа.

Какво може да се направи, за да се избегнат тези разходи?
Най-важното – дайте си ясна сметка, че SEO не е самостоятелен процес, а е част от управлението на сайта. Един добър сайт-администратор трябва да познава начините за оптимизация на сайта си. Вътрешният човек винаги знае повече от наетият само за определена дейност.
Друго – дизайнът. Доверете се на уеб-дизайнер, който освен добър художник, да разбира и от спецификата на Интернет. Дизайнът наистина трябва да „хваща окото“ на потребителя, но трябва и да предлага удобен достъп до съдържанието. Колкото е по-добре структурирано съдържанието в сайта, толкова е по-лесен за употреба от потребителите, а и от търсещите ботове.
Накрая, но не по-малко важно – Бъдете информирани! Технологиите се развиват с главоломна скорост, това което ви кажат днес SEO-специалистите утре може да се окаже непригодно за целите на вашия сайт.

2 коментара към "Защо за SEO не трябва да се заплаща"

  1. 21.08.2011 - 17:30 | Връзка

    В цялата статия никъде не се споменава, че за SEO линковете се иска ресурс и точно той се плаща, а не само знанията на оптимизатора. Все едно да сготвиш ядене безплатно – ами цената на продуктите?

  2. 22.10.2011 - 16:17 | Връзка

    Който иска да плаща, който иска да не плаща. Къде е проблемът?

Вашият коментар