9-те най-важни събития в историята на Отворения код

open source

Задавали ли сте си въпроса, кои са ключовите моменти, които направиха софтуерът с отворен код толкова успешен? В тази статия ще откриете деветте най-значими събития, спомогнали за разпространението на Отвореният код. Списъкът е подреден хронологично. Може би ще има несъгласни с избора на събитията, но това е почти неизбежно щом става въпрос за процес развиващ се доста бързо в последните години. Фокусът на подборката е върху такива събития, които са помогнали Отвореният код да бъде с крачка пред другите, както и от събития които са подсилили репутацията на софтуера с отворен код в очите на потребителите.

1980 – появява се UseNet

Включването на Usenet в този списък може да предизвика спорове, но развитието на отворения код винаги е било движено от сътрудничеството. С появяването на Usenet програмистите вече могат да си сътрудничат в световен мащаб, както никога преди; също така и лесно да обменят файлове помежду си.
Usenet (изградена върху инфраструктура, която днес се нарича Интернет) в много отношения е предшественик на днешните интернет форуми и предхожда днешната World Wide Web с около десетилетие.

1983 – Ричард Столман започва проекта GNU

Започнат от Ричард Столман (Richard Stallman) през 1983г. проектът GNU представлява план за масово сътрудничество за разработване на свободен и отворен софтуер. Този проект процъфтява и до наши дни. Освен създаването на ГНУ, през 1985г. Столман основава Фондацията за Свободен софтуер (Free Software Foundation), която финансира общността на свободния софтуер.
Проектът ГНУ довежда до разработването на огромно количество отворен софтуер и ражда лиценза GNU GPL (General Public License), може би най-популярният модел за отворен лиценз до момента. С появяването на Linux ядрото, именно софтуерът GNU дава възможност Линукс да се превърне в самостоятелна ОС.

1989 – започва работата по 386BSD

Въпреки че BSD Unix е с отворен код в продължение на много години и тя е една от първите с лиценз за отворен код (BSD License), за съжаление потребителите имаха нужда от отделен лиценз и от AT&T, за да могат да ползват BSD, тъй-като тя използва AT&T Unix код.
Този проблем бе „изчистен“ окончателно през 1992г. от Лин и Уилям Джолиц създавайки 386BSD (известна като Jolix). Разработвана от 1989г, Jolix е първата напълно свободна, с отворен код версия на BSD, независеща от лиценза на AT&T. Тя дава началото на няколко други версии, които са в широка употреба днес – FreeBSD, NetBSD и OpenBSD.

1991 – Линус Торвалдс създава Линукс

Решението на Линус Торвалдс (Linus Torvalds) да направи собствена версия на ядрото на Minix, довежда до световно извесния Linux. (Интересен факт е, че първоначално той е искал да го нарече Freax) Ядрото на Линукс става последното парче от пъзела на проекта GNU, като предоставя напълно безплатно и с отворен код истинска операционна система.

1993 – основаването на Red Hat

Red Hat – компания базирана около собствената си Линукс дистрибуция успя да „вкара“ отворения код в големия бизнес. Оказа се че разработката на компанията може да бъде изключително полезен продукт, който в същността си е с отворен код.
За да придобиете представа за популярността на Red Hat – когато става публична през 1999г. прави една от най-големите печалби „първи ден“ в историята на Уолстрийт.

1994 – започва разработването на MySQL

Михаел Видениус и Дейвид Аксмарк (Michael Widenius, David Axmark) започват разработването на MySQL през 1994г., а първата версия излиза през 1995г.
През годините MySQL се превръща в предпочитан продукт за работа с база данни от голям брой фирми и сайтове като Facebook и Wikipedia. Според статистиката до 2009г. MySQL има над 11 милиона инсталации по цял свят.
MySQL, също както Red Hat показа, че отвореният софтуер може да бъде полезен за големия бизнес. През 2008г. Sun плати 1 милиард долара за да придобие компанията.

1996 – Apache превзема Мрежата

Apache HTTP сървърът е пример как един продукт с отворен код може да доминира напълно на пазара. Базиран на NSCA HTTPd, един от първите сървъри, Apache стават най-разпространеният софтуер за уеб-сървъри от 1996г. насам и по всичко личи, че това няма да се промени скоро.

1998 – Netscape „отварят“ кода на техния браузър

В началото на 1998 във все по-отчаяната битка с Майкрософт и Internet Explorer, Netscape най-накрая решава да освободи кода на своя уеб браузър, което дава началото на свободната общност около Mozilla и царуването на Firefox.
Въпреки че в наше време Netscape e избледнял и старомоден, без тази историческа крачка нямаше да се създаде Mozilla, а без нея нямаше да има Firefox – а всички знаем колко влиятелен стана този браузър.

2004 – Canonical създава Ubuntu

Когато компанията „Каноникал“ на южноафриканския милиардер Марк Шатълуорт (Mark Shuttleworth) създава базираната на Debian дистрибуция Ubuntu, много малко хора са си представяли огромният успех, който последва. Ubuntu много бързо стана най-разпространената Линукс дистрибуция, особено за настолни (desktop) компютри и по този начин направи Линукс достъпен за масовите потребители, както никоя друга дистрибуция.

2 коментара към "9-те най-важни събития в историята на Отворения код"

 1. 01.03.2010 - 16:55 | Връзка

  Всъщност Netscape отдавна не съществува като браузър, не че е избледнял и старомоден.

 2. 09.03.2010 - 11:37 | Връзка

  Монти идва в България през Април

  Бого
  .-= Bogomil Shopov – Bogo´s last blog ..MariaDB Release 5.1: What it is and what to expect from it ? =-.

Вашият коментар

5 обратни връзки към "9-те най-важни събития в историята на Отворения код"

 1. на 29.01.2010 в 17:42
 2. на 29.01.2010 в 20:29
 3. на 31.01.2010 в 16:20
 4. на 04.04.2010 в 16:51
 5. на 04.04.2010 в 16:54