Създателят на WWW Tim Berners-Lee: „Една мрежа, свободна и отворена за всички“

Tim Berners-Lee

Кой е притежателят на Интернет? Може би човекът, който преди две десетилетия изобрети хиперлинковете и създаде първия браузер? Този човек се казва Тim Berners-Lee и днес е един от най-отявлените защитници на свободния и отворен за всички Интернет. „Мрежата трябва да служи на човечеството“. Това бе посланието на Berners-Lee по време на лекцията му в ЕП.

Лекцията в Европейския Парламент бе организирана от технологичния орган в ЕП, наречен „Оценка на научните технологични възможности”, който е познат под английското съкращение STOA. Този научен и технологичен орган има консултативна роля и способства за обмяна на възгледи между членовете на Европейския парламент, изследователи и учени.

Лекцията Ви в Европейския парламент бе озаглавена „Една мрежа – свободна и отворена за всички“ – това въпрос ли е, твърдение ли е или е пожелание?
Това е пожелание, разбира се. Мисля, че така трябва да изглежда бъдещето и това е един от девизите на фондацията, която стартирахме. Една от най-важните характеристики на мрежата е, че с едно кликване можете да отидете на всяко място. Няма френска, или английска част от мрежата, те са свързани, а не отделени. В Мрежата няма разделение между добри и нискокачествени, между академични или търговски документи. Няма дискриминация – има само една мрежа, свободна и отворена за всички и това е нейната сила.

Как вашата визия за свободен и отворен Интернет се връзва с факта, че частни компании, Google по-специално, монополизират и комерсиализират достъпа?
Аз не мога да говоря за отделни фирми. Знам, че хората се тревожат от монополите и знам също, че тези опасения могат да се променят, на пръв поглед, за една нощ. Има опасения, че контролът от страна на фирма или правителство може да се разпространи. Важното е мрежата да се запази свободна и отворена.

Писателят-фантаст Станислав Лем казва: „Аз не знаех, че има толкова много идиоти, докато не започнах да използвам Интернет.“ Не е ли точно прекалената отвореност на мрежата една от нейните слабости?
Това е сериозен въпрос. Хората могат да четат всичко в интернет, но това не означава, че те трябва да четат всичко. Повечето хора ползват блогове, които смятат за стойностни, така както имат кръг от хора, които познават и на които се доверяват. Мрежата често е въпрос на препоръки.
Ако се разхождате по улицата и започнете да четете някакви хвърчащи хартии, най-вероятно ще получите много нискокачествена информация. Но ако четете вестници или книги, които са Ви препоръчани, качеството със сигурност ще е по-добро.

Видяхме, че политиката на САЩ, американската демокрация дори, може да бъде променена от Интернет. Европа също ли е тръгнала натам?
Мисля, че мрежата може да помогне на хората да общуват по-ефективно. Това, което характеризираше последните избори в САЩ е комуникацията. Това, което наистина бих искал да видя в интернет, е използването му за отговорни дебати.
Бих искал политиците да бъдат държани отговорни чрез използване на уеб технологии. Ако те кажат нещо, ще можете да отидете и да видите анализ направен от хората, от експертите и да се присъедините към дискусията. Разбира се, това повдига много въпроси за това кой е експерт, как да имате доверие в това, което четете….
Моята надежда е, че ще можем да създадем по-силни демократични системи, в които няма да има толкова много място за красивите фрази. Телевизия излъчва избори на красивите фрази. Надявам се, че мрежата може да ни даде изборните аргументи, хората да са отговорни пред истината и да показват уважение.

Източник: Европейски Парламент

2 коментара към "Създателят на WWW Tim Berners-Lee: „Една мрежа, свободна и отворена за всички“"

 1. 09.12.2009 - 17:57 | Връзка

  Страхотен материал, споделям всяка дума на г-н Тim Berners-Lee и се надявам тези, които се опитват да ИЗПОЛЗВАТ мрежата, да не успеят да се докопат до нея. 🙂

 2. 10.12.2009 - 17:44 | Връзка

  Я, the Devil himself! 😆

Вашият коментар

5 обратни връзки към "Създателят на WWW Tim Berners-Lee: „Една мрежа, свободна и отворена за всички“"

 1. yulian yordanov
  на 03.12.2009 в 12:54
 2. на 03.12.2009 в 12:25
 3. на 03.12.2009 в 12:28
 4. на 03.12.2009 в 12:30
 5. на 03.12.2009 в 12:54