Шест сайта за онлайн езикови преводи

Girl Talk: One Geek, one laptop

В съвременния свят владеенето само на един език, не е достатъчно. Нещо повече, понякога в Интернет-общуването не е достатъчен само един чужд език.

По-долу ще ви представя шест сайта за автоматично превеждане, които не правят кой-знае-колко качествен превод (нито ще ви помогнат с домашното), но са удобство за бърза справка в случай на необходимост.
Пък и качеството им постепенно става все по-добро, кой знае, може един ден професията „Преводач“ да изчезне.

1. Forvo
Forvo не е точно сайт за преводи. В него може да намерите звукови файлове с произношението на определена дума на различни езици. Сайтът е със свободен достъп, както за прослушване, така и за качване на ваши записи. Има секция и с български думи – може да се включите в обогатяването на колекцията с ваши или да прослушате някой от записите, например как се произнася думата „хуй“ 🙂 .

2. Google Translate
Google Translate може да се каже, че е най-популярният сайт за онлайн преводи. Поддържа кръстосан превод между всички налични в него езици, включително и български. С него може да превеждате думи, откъси от текст или да въведете уеб-адрес и Google Translator ще ви преведе цяла уеб-страница.


3. Babel Fish
Babel Fish е собственост на Yahoo! и е вторият по използваемост инструмент за онлайн преводи. В сравнение с преводача на Гугъл, предлага по-малко на брой езици (няма български), а и посоката на превод е фиксирана. Ако пренебрегнем факта, че не се поддържа български език, то като негов плюс може да се изтъкне, че Babel Fish се справя добре, с преводите на най-разпространените езици в света.

4. TweetTranslate
TweetTranslate както подсказва името е инструмент в за превеждане на туитки, тоест превежда фрази до 140 символа. Според описанието в самия сайт – прави автоматичен превод между над 40 езика, в това число български.

5. BabelWith.Me
BabelWith.Me представлява сайт, съчетание между чат и преводач. Там може да си направите „чат-стая“ и да разговаряте едновременно няколко човека, говорещи различни езици, като сайтът автоматично превежда написаното в зависимост от избрания език.

6. Bing Translator
Bing Translator е нова услуга на Microsoft, към момента е в бета-фаза. За сега поддържа само най-разпространените световни езици, но предлага превод на текст и цели уеб-страници.

По материал на ReadWriteWeb

Вашият коментар

1 обратна връзка към "Шест сайта за онлайн езикови преводи"

  1. на 11.07.2009 в 23:04