12 безплатни начина за наблюдение ъптайма на сайт

Every place... a story...

Достъпността до сайт или уеб-приложение е от решаващо значение за популярността и успеха му. Ако потребителите на един сайт често имат проблеми с достъпа до съдържанието, то едва ли ще се върнат втори път.
А при уеб-приложенията, по-ниският ъптайм означава, че потребителите няма да са сигурни във вашата услуга; ако постоянно възникват прекъсвания, най-вероятно те ще потърсят друга, не толкова проблематична алтернатива.

В тази статия ще намерите 12 безплатни и полезни (надявам се) инструменти за наблюдение, за да сте в течение кога вашият сайт става недостъпен.

1. Site24×7

site24x7
Site24×7 е опростен сайт-инструмент за проследяване на наличността на Вашите сайтове. Чрез него може да тествате наличността от няколко различни места, като Сингапур, Холандия или Ню Джърси. По този начин ще можете да сте сигурни, че сайтът ви е достъпен до всички райони на света.

2. Are My Sites Up?

Are My Sites Up
Are My Sites Up? Името говори само за себе си. Този инструмент следи до пет различни сайта, като предлага възможност за изпращане на електронна поща или текстови съобщения, така че да сте информирани за състоянието на вашите сайтове. Проверките се извършват 25 пъти на ден.

3. mon.itor.us

mon.itor.us
mon.itor.us предлага множество полезни функции, които ще ви помогнат за поддържане на висок ъптайм. Предоставяйки ви голямо количество разнообразна информация относно състоянието на сайта ви и уеб-сървъра, като по този начин бързо ще „локализирате“ проблемите. mon.itor.us притежава удобен за работа интерфейс, също така възможност за изпращане на доклад по е-поща, текстово съобщение или RSS.

4. Montastic

Montastic
Montastic е безплатен и лесен за употреба инструмент, който ви дава постоянна информация относно достъпността до сайта ви. Montastic ще ви изпраща доклад всеки път, когато се случи краш, чрез имейл, RSS или през техните специални джаджи. Този инструмент предоставя възможност за наблюдение до 100 сайта за един акаунт.

5. ServerMojo

ServerMojo
ServerMojo e лесна за употреба услуга. Може да ви известява чрез програмите за незабавни съобщения (IM), Twitter или е-поща. Със ServerMojo може да проследявате само един сайт.

6. HostTracker

HostTracker
С HostTracker може да наблюдавате до два сайта и да получавате доклади безплатно относно състоянието на сайтовете си.

7. Observu

Observu
Observu е опростен за работа инструмент. Създателите му са наблегнали върху бързината и лесната работа с интерфейса. С Observu може да наблюдавате неограничен брой сайтове, което е чудесно ако сте мулти-сайт собственик и искате да наблюдавате всичките си сайтове от едно място, при това безплатно.

8. InternetSeer

InternetSeer
InternetSeer предлага наблюдение през 60-минутни интервали на вашия сайт. Както и изпращане на доклад за състоянието веднъж седмично.

9. FreeSiteStatus

FreeSiteStatus
FreeSiteStatus предлага известяване чрез електронна поща при краш на сайта. Интервалът на наблюдение е 60 минути, от 12 различни местоположения.

10. SiteUptime

SiteUptime
SiteUptime – безплатна услуга за наблюдение на един сайт през 30 или 60 минути, от четири различни местоположения. Имате възможноста за наблюдение над HTTP (web server), POP3 (email server), FTP server и още няколко други.

11. Basic State

Basic State
Basic State – услуга за наблюдение над проблеми с ъптайма, сървъра или мрежата на вашия сайт. Basic State проверява статуса на сайта ви през 15 минути и има възможност за изпращане на доклади чрез имейл. Процесът по регистрация е лесен, а броят на сайтовете за наблюдение е неограничен.

12. Livewatch

Livewatch
С Livewatch имате възможност да получавате известия по електронната поща, SMS, IM и дори Twitter. Записите от наблюдението могат да се експортират като PDF, в случай че ви се наложи да покажете „черно на бяло“ състоянието на хостинг-доставчика.

2 коментара към "12 безплатни начина за наблюдение ъптайма на сайт"

  1. ju's Gravatar ju
    18.06.2009 - 10:47 | Връзка

    Аз ползвам платената версия на mon.itor.us за да проверявам дали не ми спира интернета в къщи (и за колко време). Предимстовото на платените версии са че интервала през който проверяват е много по-малък и освен това може да ти се праща и SMS 🙂

  2. 04.11.2009 - 16:17 | Връзка

    Много полезна статия. Браво! 😀

Вашият коментар