Създателят на WordPress срещу Великата китайска стена

US-China-Technology-Internet-blogging-rights

Мат Муленуег – 25-годишният създател на популярната блог-платформа WordPress, пожертва част от печалбата, заради принципа. Това стана, след като властите в Китай блокираха достъпа на потребители до блоговете им в WordPress.com.
Не е тайна че китайските власти ограничават свободата на потребителите в Интернет. Също не е тайна, че някои от големите корпорации (примерно Гугъл и Яху) имат споразумения с правителството в Пекин за блокиране на определени думи при търсене, в замяна на това получават достъп до огромната аудитория на китайските потребители.
В контраст с „обичайната“ практика – Мат Муленуег отказва да се съобрази с изискванията на китайските регулатори. В отговора към китайското правителство, Муленуег отхвърля възможността за блокиране на определени думи, както и предоставянето на информация за потребителите. Според думите на Муленуег, това решение ще му струва една четвърт от трафика, но въпреки това е трябвало да се направи.

„I like that we always get the question how do you make money, because it means that we are not crassly over-commercialising“

По материал на AFP.

Вашият коментар

2 обратни връзки към "Създателят на WordPress срещу Великата китайска стена"

  1. yulian yordanov
    на 29.05.2009 в 11:19
  2. на 29.05.2009 в 11:19