Какво да правим с критичните коментари в блога си

„Всеки глупак умее да критикува, да порицава и да се оплаква… и повечето от тях го правят“
Дейл Карнеги

Anger Management

Случва се някой да направи коментар, по повод написаното от вас, който може да не ви допадне.
Първата ви реакция би могла да е някоя от тези:
„Защо всички са по-умни от мен?“ или „Това е! Край, спирам да пиша!“ или дори „Ще те намеря къде живееш и ще ти сритам задника.“ 😀

Критиката върви рамо до рамо с публичността. Когато публикувате ваш материал, е напълно вероятно да получите и критични отзиви.
Ето защо е необходимо да си изработите начини за справяне с това, за да не влизате в спиралата на обидата и гнева.
Ето моите пет правила:

1. Забавлявайте се

Някой е казал нещо лошо за написаното от вас? Е и какво?! Нали не е било опожарено училище или разрушена някоя болница – не приемайте критиката толкова на сериозно.
Вашата статия е била прочетена и хората говорят за нея – не е ли това целта, която искахте? Критиката не е най-важното, така че вместо да се вглеждате болезнено в нея, приемайте я дружелюбно, с чувство за хумор.

2. Никой не е абсолютно прав

Пишейки, вие споделяте вашият опит, планове, идеи и така трябва да бъде. Който и да критикува написаното от вас (независимо дали с основание или не), той говори от своята гледна точка, базирана на неговият опит. И това също е чудесно.
Всички ние виждаме „реалността“ през филтъра на нашите собствени усещания и преживявания. И този филтър прави нещата да изглеждат по различен начин.
Това означава, че всяко мнение би могло да е приемливо, никой не е абсолютно прав; и е в реда на нещата ако някой не е съгласен с вас.

3. Някои просто не схващат

Може и да не ви се вярва, но има хора идиоти. Някои хора са побойници, някои са кисели, а някои само се правят на ядосани.
Има и такива, които щом видят написаното от вас, ще напишат злобен коментар просто, заради елементарната причина че коментарите са разрешени.
Критикуването в онлайн медиите е изключително лесно – със съвсем малко усилия, някой може да излее гнева си или да си почеше крастата върху вас. Не го приемайте лично, не е насочено към вас или вашата статия – просто такова е тяхното държание и мислене.

4. Търсете нови идеи

Интересните идеи идват от хората и света около вас, така че бъдете любознателни. Има ли нещо в критиката, което е ново за вас? Има ли представена някаква нова идея и каква е разликата с вашата?
Знайте, че никой не е абсолютно прав, винаги има още един различен поглед към нещата. Опитайте се да погледнете темата от друг ъгъл – може би ще откриете нещо наистина интересно.

5. Не обръщайте внимание

В момента, в който почувствате пристъп на гняв – загърбете критичните коментари. Не се оставяйте да ви обземат негативни емоции. Защото, ако трябва да цитирам Йода – „този път води към тъмната страна“.
Старайте се да овладявате емоциите от негативните коментари.

По материал на www.copyblogger.com

zemanta

Вашият коментар

1 обратна връзка към "Какво да правим с критичните коментари в блога си"

  1. на 09.04.2009 в 23:21