5 алтернативни начина за сваляне на торенти

Transmission

След скромното си повяване, торент-протокола се разви до най-мощният метод за Р2Р. Но по много причини, като нарушаване на авторски права или генериране на голям трафик, не всеки Интернет-потребител може да използва този удобен начин за споделяне на файлове.
Много администратори блокират възможността за връзка с торент-мрежите, ограничавайки по този начин възможността на потребителите да свалят торенти или файлове. Все пак, има начини да се заобиколят преградите.

TXTor

txtor
Нека да започнем с най-простият. Понякога мързеливите мрежови администратори филтрират „.torrent“ файловете. Според тяхната логика, ако не може да се свали торент, няма да може да се свали и споделеният файл. Да, така е и не е. 🙂
Ако вашият проблем е такъв, може да използвате TXTor. В общи линии, услугата работи така:

  • казвате на TXTor адреса на „.torrent“-файла
  • те го свалят и преименуват в .txt
  • след това получавате линк (връзка) към преименувания файл
  • сваляте файла и го преименувате отново на „.torrent“.

За съжаление TXTor не може да помогне, ако вашият интернет-доставчик блокира/филтрира торент трафика. От сайта на TXTor съветват потребителите да опитват със смяна на портове или с криптиране на трафика, но не винаги е резултатно. Ако настройването на портове е твърде сложно за вас, има един по-лесен начин.

BitLet

bitlet logo
Истински онлайн торент-клиент, който работи както инсталиращите се подобни програми.

  • в полето се поставя връзката към торента (или може да се използва свален торент-файл) и се натиска „Download Torrent“
  • BitLet ще ви попита къде да се запише споделеният файл
  • след като посочите място, процесът по сваляне започва.

Torrent Relay

torrent relay logo
Може да се каже, че това е подобрен онлайн клиент. Достъпен е както от обикновен браузър, така и от iPhone, iPod Touch, Play Station 3 и други мобилни устройства.
Ето как работи:

  • задава се адресът на торента
  • споделяният файл се сваля на сървъра на Torrent Relay
  • потребителят получава HTTP адрес за сваляне на файла от техния сървър.

Положителното в случая е, че свалянето на торенти става достъпно до всеки от всякъде. Недостатъкът е, че заради големия трафик (както може да се очаква от такъв вид услуга) понякога свалянето от сървъра е твърде бавно, освен ако не станете „привилегирован потребител“ (разбирай – платен).
При тестването с малки файлове не се забелязва забавяне, но ако сваляте големи файлове или връзката ви не е достатъчно стабилна, може да се замислите за платената опция.

ImageShack

imageshack
Освен безплатен хостинг за картинки и снимки, ImageShack дава възможност за сваляне на торенти. Единственото, което ви трябва е да се регистрирате в сайта.
На пръв поглед, ImageShack изглежда перфектният избор – потребителите могат да свалят торенти и да ги запазват в собствения си акаунт, след това файловете могат да се свалят от всякъде и от всеки потребител, ако споделите файла. Ограниченото дисково пространство за безплатните акаунти, може да се каже, е повече от щедро – 5GB място за съхранение на файлове и 10GB трафик на месец.

Instant Torrents

instant-torrents-logo
Instant Torrents беше перфектният сайт. Отваряйки сайта, потребителите можеха да предоставят връзка към торент-файл (или свален торент от компютъра). След това Instant Torrents свалят съдържанието на техните сървъри, от където може да се свали от потребителя. Свалените файлове са на разположение 20 дена. Но както споменах в началото – този начин на работа изисква огромни ресурси и много силен трафик.
Така че, в момента Instant Torrents промениха правилата. За да могат да свалят файлове с Instant Torrents, потребителите преди това трябва да са свързани с Ivacy Network (платена услуга). Като бонус потребителите имат възможност да преглеждат вече свалените файлове в Instant Torrents и да ги свалят директно от тях.

Статията е на Jeffry Thurana от www.makeuseof.com.

Вашият коментар