Кой го е грижа, колко читатели имате?

Left to right, Eric E.
Снимка от Wikipedia

Ръководство за систематично поправяне представянето на един блог, фокусирайки се върху ефективността на мерките.

Отчасти е много лесно да се съберат зилиони читатели за вашия блог. Просто следвайте няколко елементарни правила – работете здраво и пишете добри материали. Знам това, защото всяка седмица чета подобни съвети в много про-блогинг сайтове, които горят от желание да споделят опита от собствения си успех и едновременно с това ви карат да се чувствате „не на място“ – защото имате много по-малко от 20 000 RSS-абонати.

За жалост обещанието за хиляди читатели е твърде нереалистично за много от нас. Няма значение колко старателно се опитваме – понякога работим в по-малко популярни ниши, понякога нямаме нужното време, а понякога просто не ни достига от вълшебната смес на талант и късмет.

В общия случай това често води до разочарование сред блогарите. Много от блогарите, с които говоря са в затруднение как да увеличат трафика, гледайки завистливо към „клуба на многохилядните читатели“. Блогването не може да стане хоби или професия за хора без постоянство.

Причината защо толкова сме обсебени от статистиките
Единствената причина, че толкова много от нас обръщат голямо внимание върху броя на посещенията и броя на абонатите си, е защото това е най-очебийният начин за измерване на успеха. Но така ли е наистина?

Ако един бизнес мери успехите си само чрез печалбата, не може да очаква успех в дългосрочен план. Приходите, разбира се винаги са важни, но това е само едно от измеренията на успеха. При всички случаи печалбата е краен резултат, а не определящ фактор. Нас често ни оценяват по резултата, но резултатите не могат да кажат нищо за това, как да повторим един успех и в бъдеще.

Като пример – ако една фирма днес прави страхотни печалби, тя ще е лош инвеститор утре ако потребителите започнат да връщат продуктите й. Един блог може да има 10 000 посещения днес, но едва ли ще бъде успех ако посетителите не намерят причина да се върнат и утре.

Как да измерим себе си
За да разберем напълно кое движи успеха ни, е необходимо за разберем мрежата от връзки между различните определящи фактори. Те ще ни отведат до резултатите, които търсим. Диаграмата по-долу показва мрежата от инструменти, които правят тези връзки.
problogger.net

Някои от тези инструменти могат да се определят статистически, а някои изискват повече субективна преценка. Това което е важно да определите кои от всички резултати ви интересуват. Ако блогвате за пари, то тогава очевидно приходите от реклама ще бъдат най-важният резултат за вас. Но ако блогвате само за удоволствие, то може би коментарите на читателите ще бъдат по-важни. Ако сте си поставили дългосрочни цели за блога, то популяризирането му в общността може би ще бъде най-добрата мярка за успех.

След това обърнете внимание (или не обръщайте внимание) на нещата върху, които не може да влияете директно – примерно броят на посещенията. Тук няма какво да направите, за да увеличите именно това, така че няма нужда да се грижите толкова за тях. Но все пак не ги загърбвайте напълно. Тези фактори могат да ви дадат информация защо блогът ви не се представя така както очаквате. Например – ако имате само по няколко нови посещения месечно (често срещан проблем след първите няколко месеца), то тогава може би нямате достатъчно „интересни“ думи за търсачките или недостатъчно линкове. Една бърза проверка в Google може да покаже дали имате такива проблеми и тук е момента да преместите фокуса на взаимодействие. Важно е систематично да поправяте лошите резултати вместо да разчитате на случайни изстрели в тъмното.

Накрая – насочете енергията си към зелените елементи – нещата, на които може да повлияете. Времето и енергията винаги са от първостепенно значение за блогърите, не е реалистично да очаквате всеки да се фокусира във всичко. Но правилното разчитане на текущото състояние на блога ви и как той взаимодейства с другите ще ви позволи да определите къде да фокусирате вниманието си за най-добри резултати. От само себе си се разбира, че елементите имащи повече връзки, имат и по-голямо въздействие върху резултатите – от тук и въздействие върху качеството на съдържанието.

Финални размисли
В действителност повечето блогъри (включително и аз) ще продължават да са пристрастени към броя на посещенията, винаги е трудно да минеш покрай компютъра без да спреш и да провериш статистиката. Но обръщайки повече внимание на широките фактори на успеха може да се забави така наречената „тъга на блогъра“ и да ви даде мотивация за създаване на такова съдържание, каквото всички обичаме да четем.

Статията е от Probloger.netWho Cares How Many Subscribers You’ve Got?

1 коментар към "Кой го е грижа, колко читатели имате?"

  1. 06.04.2008 - 14:24 | Връзка

    Интересна статия наистина – не, че казва нещо ново, но систематизира нещата така, както никъде не съм ги виждал систематизирани.

    Графиката също е много полезна.

Вашият коментар