Последен шанс – след това затваряне на кранчето от Брюксел

Статия публикувана във вестник „Times“, посветена на случващото се в България.
www.timesonline.co.uk

DSC01263

В България почти всяка престижна професия може да бъде смъртоносна. Писането на книги за българската мафия (Георги Стоев бе застрелян в понеделник в оживена част на София). Управляването на компания, която ремонтира българските ядрени реактори (Борислав Георгиев беше застрелян в неделя пред дома си в София). Управляването на футболен клуб (15 президенти на клубове са убити през последните 13 години, включително трима президенти на един и същи клуб).

Какво трябва да направи Европейският Съюз с България? Точно преди година ЕС прие страната за пълноправен член, заедно с Румъния; въпреки провала за реформа на съдебната система и несправянето с организираната престъпност (има над 150 гангстерски убийства от 2001г. насам). Оттогава проблемът се влошава. Почти всеки на висока позиция е става богат, заради връзки с организираната престъпност; или ако се противопостави, става мишена.

Брюксел използва безжалостни, по европейските стандарти укори. На 28-ми март Жозе Мануел Барозу – председателят на Европейската Комисия навести София, за да порицае България за нейните провали. Въпреки, без съмнение, обезоръжаващият ход с награждаването му с орден „Стара Планина“ първа степен (огромен медал от златна сплав – най-високото отличие в България). Той каза на домакините: „Честно казано ние не можем постоянно да повтаряме, това което трябва да се направи„. И въпреки призивите, България не успя да уличи поне един заподозрян или да накаже висш чиновник за подкуп.

Е, какво следва? След като Европейският съюз е приел България и Румъния той е изгубил главното средство за принуда за реформи (и парализата в Румъния , макар че не е толкова смъртоносна за нейния елит, също е отделен проблем). Европейската Комисия може да опита да засрами София, както се опитва да го направи с докладите си.

Може да реши, присъдите произнесени от български съдилища да не се признават в останалата част на Европейския Съюз, но това може да има и обратен ефект – поставяйки извън оградата институциите, които иска да подобри. Или може да спре финансовата помощ на стойност 6.5 милиарда евро, заради това че средствата могат да бъдат отклонени. Това е малко пресилено, според правилата на ЕС, тъй като помощта е ориентирана главно към селското стопанство, а не към секторите които най-често са в нарушение. Но и това може да се направи.

Проблемите са следствие от неуспеха на ЕС да зададе повече условия към присъединяващите се нови членове. Европейският съюз беше твърде уверен в способността си да преобразява държавите чрез простите добродетели на членството. Никой бъдещ член няма да мине толкова „тънко“, колкото България и Румъния.

Това също така е и напомняне за опасността от отблъскването на такива страни. Русия ухажваше България и успя да сключи сделка за нов газопровод. А това поставя България в пряка зависимост от добрата воля на Русия. В същото време „старата гвардия“ в София проглушава ушите на българите да разчитат повече на Москва, отколкото на ненадеждния Брюксел.

Брюксел си струва да направи още един ход, преди да се стигне до строги санкции. Специално заради искането за реформи в МВР, които премиерът на България – Сергей Станишев има намерение да направи. Ако това доведе до разпад на крехката тройна коалиция, толкова по-зле.

Ако това не успее, тогава Барозу, който в момента е изчерпал неудовлетворителните изрази, би бил в правото си да каже на България, че все още не е готова за Европейския съюз. Членовете на ЕС не биха могли да изключат страната от съюза, но поне могат да спрат парите, които България толкова незаслужено ще получи.

Статията е от www.timesonline.co.ukOne more chance — then turn off the Brussels money tap

Вашият коментар