Economist: Нечисти политици

sofia_largo

www.economist.com
Една оставка не е достатъчна, за да се изчисти България
Румен Петков признава, че като министър на вътрешните работи на България се е срещал с топ-гангстерите на държавата, през 2006 година. Той твърди, че срещата е била оправдана от добри намерения: да поиска от тях спиране на стрелбата помежду им през критичните седмици преди приемането на страната за член на Европейския съюз. Неволите на България с престъпността и корупцията имат нужда от нещо повече от временно примирие.

Гангстерските разстрели, никога не разкривани до сега, отново се възродиха: миналата седмица бе убит най-известният писател на книги за мафията в България – Георги Стоев; както и мениджъра на една фирма от енергетиката с противоречиво минало.
Под натиска на Европейския съюз, г-н Петков подаде оставка тази седмица след изтичане на информация от доклад на разузнаването. В доклада се казва, че банда занимаваща се с дрога е получила секретни вътрешни документи от служители на неговото министерство; докато производители на нелегален алкохол са давали пари на главният борец срещу престъпността като отплата за информация и унищожаване на улики.

Служители в ЕС отдавна се тревожат, че всичко което споделят със съответните служби в България би могло да изтече към гангстерите. Еврократи казват, че неодобряват грубиянското поведение на г-н Петков; източник от ЕС сподели за Р. Петков – той с удоволствие „ни натриваше носа с факта, че България вече е член на съюза„. Но това не е единодушно мнение. Вицепрезидентът на Европейската Комисия – Франко Фратини, беше на ски с г-н Петков миналата година и го похвали. Европейският съюз вече е спрял някои програми, заради корупция.През юли ще бъде дадена оценка на общия напредък на България и може да се стигне до прекратяване валидността на нейните съдебни решения на територията на ЕС.

Имаше парламентарно разследване, което направи невъзможно оставането на г-н Петков. Но истинските проблеми са в слабата българска политическа система. Управляващите екс-комунисти са разделени между по общо мнение модернистичното крило, начело с министър-председателя Сергей Станишев и старата гвардия около г-н Р.Петков. Коалиционен партньор е партия представляваща турското етническо малцинство, тя контролира министерствата на селското стопанство и околната среда – главните канали на европейското финансиране. Същата партия беше строго критикувана за сделки със земя, произвол в лицензирането на мини и купуване на гласове.
Г-н Станишев наскоро бе принуден да върне в правителството замесник-министър на околната среда, пак от тази партия, който бе уволнен преди година заради обвинения в корупция (после отхвърлени). Докато беше извън министерството, същият човек изненада всички купувайки две вестникарски издателства (с пари от спестяванията си, по негови думи). Министърът на икономиката – Румен Овчаров, друг екс-комунист от старата гвардия, неясно се оттегли миналата година, но тържествено обявява своята невинност. Критиките от Брюксел и другаде относно мъглата в България, продължават. Само една оставка едва ли ще подобри състоянието.

Статията е от Economist.comDirty politics

Вашият коментар