Война на браузърите, отново

Apple iPhone - Windows Mobile Skin
Снимка на six steps  от Flickr

Съвременният браузър вече не е просто начин за достъп до съдържание, а виртуална машина. Той е способен да работи със сложни приложения направени на Flash, AJAX и Java. Може би осъзнавайки това, Apple все по-силно желае да „види“ своя браузър – Safari не само в Мак, тъй като наскоро реши да разшири територията си и в PC инсталациите, включвайки браузъра към ъпдейтите на iTunes. Изпълнителният директор на MozillaДжон Лилли беше доста бърз с отговора, казвайки че това прилича на разпространяване на вредоносен софтуер. Неприятна работа.

В полето на мобилните телефони, Opera Mini има завиден пазарен дял, но Skyfire също блесна с перфектно показване на уеб-сайтове, (които до сега имаха трудности с мобилните си версии) въпреки че е само за Windows Mobile. С наближаване излизането на третата версия на Firefox, Mozilla дава сигнали за впечатляващо изпълнение и подобрения в управлението на паметта.

Ефективното управление на паметта е критично за браузъри, които не „забиват“ и отговарят бързо, особено когато работят със сложни добавки в тях. За пример, онлайн приложения като LiquidPlanner и Blist, двете използващи Adobe Flash. Или пък Gmail, който използва структурата AJAX. Съществуват още най-различни такива плъгини – от инструменти за диагностика, до помощни програми. Тогава не е необичайно при работата си браузърите да използват повече от 200 мегабайта от паметта на компютъра.

Браузърите направиха компютърните системи взаимозаменяеми. За това много от нас могат да използват машини каквито са им под ръка, без значение дали е PC, Mac или XO лаптоп. В резултат, браузърът е новият десктоп. Днешната война на браузърите е по-малко за „кой най-правилно показва HTML“, а повече за „кой служи по-добре на потребителя“ и колко добре се приспособява към новите предизвикателства на Интернет.

Статията е от GigaOm.com – Browser Wars, Again

1 коментар към "Война на браузърите, отново"

  1. 02.04.2008 - 22:15 | Връзка

    Човече, поздрави, че имаш нерви да превеждаш. Полезно и интересно!

Вашият коментар