5 начина да проверим качеството на връзката за Р2Р

Screenshot of the Live CD of ubuntu, with Fire...Снимка от Wikipedia

Случвало ли ви се е свалянето на торенти да трае по-дълго от обикновено? Опитвали ли сте да изпратите на приятел през Pando, да речем домашно видео и ъплоуда да не тръгва? Или сте имали проблем с новата поточна услуга на BitTorrent, която сякаш не иска да заработи на вашия компютър. Ако е така, то има голяма вероятност вашият интернет-доставчик да е виновен, тъй като в последно време много от доставчиците слагат „спирачки“ на торент-обмяната.

Въпреки че само Comcast е обявил официално своята анти-Р2Р политика, много други интернет-доставчици задушават трафика без да го обявяват. Например Bell Canada, или германската Kabel Deutschland. За щастие има лесни начини да се разбере дали вашият доставчик е един от лошите момчета – събрали сме пет теста, които ще ви помогнат за тази работа.

Уеб-базиран Java аплет: Германският институт „Макс Планк“ е разработил уеб-базиран тест, който работи директно от браузъра ви. Единственото, което трябва да направите е да стартирате Java-аплета и да го оставите няколко минути да симулира торент-трафик. За жалост сървърът на института често е претоварен, така че може да е необходимо да опитвате няколко пъти, докато успеете да стартирате теста.

Linux Live CD: Италиански P2P ентусиаст е разработил Live CD проект, базиран на Ubuntu и наречен от него Gemini Project за тест на торент-обмяна. Тънкостта тук е, че трябва да намерите приятел от същата мрежа, с когото да направите теста. Но поне не се налага да инсталирате никакъв допълнителен софтуер на машината си.

Плъгинът на Vuze: Във Vuze са разработили добавка към собственият им торент-клиент – Azureus, за тестване капацитета на връзката. Плъгинът показва полученият резултат на потребителя и изпраща анонимно данните към сървъра на Vuze (ако сте разрешили тази опция). Плановете на компанията са да събере различни тестове за един интернет-доставчик, за да се получи по-точна картина на прилаганите мерки от доставчиците. Така може да се определи дали се ограничава трафика само в определени (натоварени) часове. Единственият недостатък е че все още няма версия за Mac OS.

l33t начин: Фондация „Електронни граници“ публикува през ноември статия озаглавена „Откриване на инжектирането на пакети: ръководство за наблюдение над лъжливите пакети изпращани от интернет-доставчиците„, а процедурата е толкова секси, колкото и самото заглавие. Трябва да инсталирате куп програми, да си поиграете с настройките на защитната стена и ако е възможно да „disable TCP and UDP checksum offloading and TCP segmentation offloading„. Пфу. Ако успеете да се справите, ще получите удовлетворение от хакерските си умения.

Бюрократичен начин: Вашият доставчик не ви ли е казал за ограничения на връзката? А може и да е. Както казах по-горе има доставчици, които го обявяват открито, други са по-изобретателни и описват тези условия в договорите. Така че прегледайте условията на договора, който сте подписали с доставчика си. За да сме честни – дори и да е написано като възможност в условията на договора не значи, че доставчиците го правят на практика. Но поне е добре да се знае, дали фирмата има намерения (и възможности) да го направи.

Статията е от NewTeeVee.com5 Ways to Test If Your ISP Throttles P2P

Вашият коментар