Три начина за борба с кражбите на съдържание

bike theft

Колкото повече блогове се появяват в Интернет-пространството, толкова повече сайтове скрейпъри се създават с единствената цел – да направят бърза печалба от чуждото творчество, стараейки се да получат високи SERP позиции…
Ето защо е необходимо и важно да предпазваме собственото съдържание от непозволена употреба, независимо дали се разпространява под Криейтив Комънс лиценз или е Обществено достояние.

По-долу ще намерите три начина за предпазване и предотвратяване кражбите на съдържание.

Copyscape

copyscape

Copyscape може да се определи като „търсачка на откраднато съдържание“. Трябва само да напишете адреса на блога си в полето за търсене и Копискейп ще претърси Мрежата за съдържание идентично на вашия сайт. В следствие на резултата от търсенето може да предприемете мерки срещу кражбата – да се свържете със собственика на сайта или с хостинг доставчика му.

Fair Share

fair-share

Fair Share следи за кражби RSS трафика. Повечето от кражбите на съдържание стават именно през RSS-емисиите, чрез автоматизирани скриптове. Тази търсачка ще ви помогне с намирането на RSS емисии от сайтове, в които има ваше съдържание. По този начин ще може да ги „държите под око“ – какво и кога публикуват.

Tracer

tracer

Tracer е по-агресивен инструмент, в сравнение с горните два. По същество това е скрипт подобен на скриптовете, които се използваме за статистика на посещенията. След като се постави в блога, Tracer следи за дейност свързана с копиране на текст – ако някой се опита да копира текст от блога ви, автоматично към копираното съдържание се добавя и връзка към сайта ви. Безплатен е за употреба.

По материал на Killer Tech Tips

2 коментара към "Три начина за борба с кражбите на съдържание"

  1. Жасмин's Gravatar Жасмин
    02.10.2010 - 16:07 | Връзка

    И ако собственика на сайта ни отсвири, какво следва да предприемем?

Вашият коментар

1 обратна връзка към "Три начина за борба с кражбите на съдържание"

  1. на 22.04.2009 в 15:22