Източна Европа – бъдещата Силиконова долина?

Corporate M&A Buyers
Снимка на jurvetson от Flickr

Един от ключовете за създаване на здрава икономика в страните от Източна Европа, в частност от бившия Съветски Съюз, може би е в значителни инвестиции в Web 2.0. Би ли могла Източна Европа да развие своя Силиконова долина?

ООН (BetaNews) – Съветският съюз имаше своя силиконова столица, може да се изненадате, но тя не беше в Руската република.

Беларус беше наричана “Силиконовата долина” на Съветския съюз, тъй като произвеждаше над 50% от компютрите и други технически компоненти в СССР.” – казва Сергей Рачков, постоянен представител на Беларус в ООН. “В момента софтуерът, а и целият IT-сектор са едни от най-успешните и най-бързоразвиващите се индустрии в Беларус” Рачков каза това в сряда пред аудиторията на конференцията “The UN Meets Web 2.0 and ICT Entrepreneurs” проведена в Ню Йорк.

Въпреки че успехите на Индия в тази област привлякоха вниманието на присъстващите, страните от Източна Европа също обръщат поглед към развитието на IT-сектора, като начин за обновяване на техните икономики. По време на конференцията, представителите на Унгария, Беларус и Хърватия споделиха опита си за организиране на инициативи за инвестиции в държавния и частния сектор. Сред имената на големите фирми се споменават Microsoft, IBM, Cisco и SAP…

Както Рачков – Дуня Юрица от Хърватия и д-р Янош Харскути от Унгария също посочиха като техни предимства висококвалифицираната работна ръка, относително ниската стойност на производството (сравнено с други страни). Както и надеждната подкрепа от страна на правителствата на тези държави, които усилено се стремят да развиват IT-сектора.

Представителите на Индия – Прабат Шарма и Лалит Дингра представиха състоянието на IT-сектора и влиянието му върху индийската икономика. Делът на участие се е увеличил от 25 милиарда долара през 2002г. на 50 милиарда долара през 2008г.

Много е притеснително да говоря след Индия“, признава хърватката Юрица, когато се качи на подиума веднага след индийските представители. “Хърватия е твърде малка“.

Юрица е председател на Хърватската агенция за развитие на Информационни технологии, но също е добре запозната с географските и геополитическите препятствия пред нейната държава. Като бивша част от Югославия, Хърватия е “много дълга държава с 285 острова“, която в момента е “многопартийна парламентарна демокрация” обясни тя. В Хърватия съществуват “1300 IT-компании с 10 000 служители и 140 телеком компании с 13 000 служители” поясни Юрица. Като член на Световната търговска организация (WTO) и непостоянен член на Съвета за сигурност, Хърватия се надява да се присъедини към НАТО и Европейския съюз след няколко години. Въпреки че повечето от IT-компаниите са малки софтуерни къщи, в Хърватия има две големи фирми – географски информационни системи (GIS) — Geofoto и GISdata — също така Recro, IN2, и M San Group.

Северноамерикански и европейски фирми проявяват реален интерес към инвестиране в Хърватия, според Юрица, изброявайки IBM, Microsoft, Oracle, Hewlett-Packard, Ericsson, SAP, Cisco Systems, и Siemens.

Една от новите разработки в Хърватия спечели отличие на конференцията на Cisco в Барселона като “най-добра програма за дистанционно обучение”. Програмата е създадена да направи “живеенето на островите” добра перспектива и да подобри образованието на децата живеещи в отдалечените места. Страната е направила големи усилия през последните няколко години да “опрости и включи информационните технологии във всички процеси на държавната администрация“, казва Юрица. Една такава инициатива наречена “Програма еХърватия” (eCroatia Program) включва в себе си подсистеми – еПравителство, еОбразование и еПравосъдие.

Друга инициатива HitroReax “спомага за намаляване на бюрокрацията в административните процедури” за електронния бизнес. “Различните министерства, постигнаха различен напредък“, признава тя.

Правителството изгради публичен информационен портал наречен MojaUprava. “Всеки вече знае че “Първо трябва да погледне в портала”“. “Идеята е базирана на добрите практики на Великобритания и Хонг Конг“.

Д-р Янош Харскути разказа пред аудиторията историята на Web 2.0 развитието в Унгария. Един IT-инженер печели 55 000 долара в Унгария, а в Германия може да получи 130 000 долара – дава пример д-р Харскути, който е икономически консултант в преавителството на Унгария.

През последните няколко години IBM, SAP, Cisco, Getronics и индийската TaTa отвориха свои филиали в Унгария, казва Харскути. Служителите във филиалите на Cisco и Getronics в Будапеща се увеличиха от 110 в началото до 500 днес. “Аз само мога да похваля Унгария. Живях там много години“, казва Питър Келлнер – основател и управляващ директор на Richmond Management LLC, в отговор на въпрос от залата. Келлнер каза също, че Унгария и Хърватия са изправени пред едни и същи предизвикателства в намирането на частни инвеститори от чужбина.

Междувременно Рачков съобщи, че през 2005г. в Беларус е създаден Високо технологичен парк “с декрет на президента на Беларус“. От тогава до сега около 40 местни и чужди компании – включително разработващи софтуер, са намерили място в него. Рачков изтъкна две компании, базирани в Беларус – IBA Group и EPAM Systems като най-големите и най-утвърдени в аутсорсването на изток от Германия.

Тези и други компании в Беларус “имат мениджмънт на световно ниво и успешно привличат и други световно известни фирми, като IBM, Colgate-Palmolive, Samsung, Siemens, Alcatel, British Telecom, Ford-Union, и Microsoft” според беларуския представител.

Статията е на BetaNews | Eastern Europe: The next silicon valley?


Ако ви е харесала статията, натиснете бутончето

1 Comment to "Източна Европа – бъдещата Силиконова долина?"

  1. 31.03.2008 - 2:01 | Permalink

    Ценна, много ценна информация, но аз се опасявам, че тя няма да стигне до управляващите, които би трябвало да вземат правилните решения в тази насока…

Leave a Reply